návrat na blog

Odkvapové systémy – údržba a čistenie pred zimou

Dátum pridania: 18.11.2016
0
6 minut

Zima nie je pre našu strechu, ale ani pre odkvapové žľaby ľahkým obdobím. A žľaby, aj keď sú prehliadané, hrajú dôležitú úlohu. Oplatí sa o ne postarať, aby na jar, kedy je obdobie väčších zrážok, mohli správne odvádzať vodu a nepotrebovali opravu.

Čo hrozí našim žľabom v zimnom období?

V priebehu jari, leta a jesene odkvapový systém zbiera a odvádza vodu z povrchu strechy. Keby tam nebol, kaskády vody by zo strechy padali nekontrolovaným spôsobom. Žľaby tiež chránia fasádu budovy a jej časti pred nadmernou vlhkosťou. Ako môžeme vidieť, Ich úloha je dôležitá.

Ale žľaby nezbierajú len vodu. Sú tiež miestom, kde sa usadzujú nečistoty, ako lístie, ihličie, piesok, niekedy si tam vtáčiky stavajú hniezda a zanechávajú tam konáriky a pierka.

Cieľom jesennej údržby odkvapových žľabov je okrem iného ich vyčistenie. Ak to neurobíme, budú sa tam na jar robiť prekážky.

Druhou úlohou je ochrana odkvapov pred koróziou. Zima prináša sneh a ľad, ktoré náš odkvapový systém určite neobídu. Nechránené odkvapové žľaby korodujú, rýchlo sa v nich robia diery – nebudú teda plniť správne svoju úlohu. V ponuke Blachotrapez nájdete oceľové aj PVC odkvapové systémy od popredných výrobcov, ktoré pri správnej údržbe a čistení zaručia bezpečnosť a správne fungovanie. Ako sa o ne starať sa dozviete, ak budete čítať ďalej.

Poradie činností

Vieme už, aký je cieľ údržby odkvapov pred zimou. Teraz preberme postupnosť jednotlivých činností, aké by sme mali urobiť.

Prvým krokom je dôkladné očistenie žľabov a odstránenie lístia, piesku alebo pierok. Môžeme na to použiť metlu alebo nejakú väčšiu handru. V žiadnom prípade na to nepoužívajte drôtenú kefu – poškriabe oceľové aj plastové odkvapy.

Po odstránení nečistôt je potrebné žľaby poriadne prepláchnuť. Vďaka tomu budú naše ďalšie činnosti efektívnejšie a tiež preveríme, či odkvap nie je upchatý vo vertikálnej časti, kam sa nedostaneme metlou ani kefou. Prepláchnutie odkvapového systému je najlepšie urobiť tlakovou umývačkou, ale môžeme použiť aj záhradnú hadicu.

Vyššie uvedená činnosť nám tiež umožní skontrolovať, či voda prirodzene odteká alebo či sa niekde zadržiava. Ak voda zostáva v žľaboch, môže byť zdrojom problémov, pretože keď v nich bude voda zamŕzať, nielenže nebude odkvapový systém funkčný, ale ľad môže poškodiť a zničiť žľaby. Preto, ak si všimneme, že voda prirodzene neodchádza – je potrebné nájsť príčinu. Dôvodom môže byť upchatý vertikálny zvod – je potrebné ho spriechodniť. Druhou príčinou takéhoto stavu môže byť malý sklon odkvapového systému – tu je potrebné zväčšiť sklon ohnutím hákov, na ktorých sú položené žľaby.

Pomocné inštalácie

Údržba nie je jedinou činnosťou pre zabezpečenie odkvapov pred zimou. Sú aj ďalšie spôsoby, ktoré sú veľmi účinné v boji o správne fungovanie.

Prvým z nich je namontovanie protisnehových rebríkov. Vrstva snehu sa môže po dosiahnutí určitej hmotnosti začať zosúvať zo strechy a pritom môže dôjsť k ohnutiu, zlomeniu, ale aj odtrhnutiu odkvapového systému. Ak má strecha sklon viac ako 30 stupňov, je potrebné nainštalovať snehové zábrany. Tieto udržia sneh na mieste alebo ho rozdelia na menšie časti.

Druhý spôsob zimnej ochrany je nainštalovať do žľabov špeciálny vykurovací kábel. V zohriatom žľabe voda nezamŕza, ale odteká. Práca takéhoto systému je riadená termostatom a nepotrebuje našu obsluhu. Termostat nastavuje teplotu vykurovacích káblov podľa vonkajšej teploty, vďaka čomu prevádzka tohto systému nie je drahá.

Je možné takéto inštalácie realizovať svojpomocne?

Činnosti ako vyčistenie a vypláchnutie odkvapových žľabov a nastavenie ich sklonu môžeme robiť svojpomocne, inštaláciu protisnehových rebríkov a vykurovacích odkvapových káblov je potrebné prenechať na firmy, ktoré sa na tieto činnosti špecializujú. Samozrejme na vyčistenie odkvapových žľabov si tiež môžeme objednať firmu, je to činnosť, ktorá trvá dlho a vyžaduje fyzickú kondíciu.

Jesenná údržba odkvapových systémov je potrebná a je lepšie ju urobiť. Ak nemáte skúsenosti alebo dostatok času urobiť ju poriadne – pozvite si profesionálov.

Komentáre