návrat na blog

Modulová plechová strešná krytina alebo plechová strešná krytina na mieru? Čo vybrať na strechu?

Dátum pridania: 23.06.2022
0

Plechová strešná krytina je mimoriadne univerzálny a medzi investormi veľmi obľúbený výrobok, ktorý možno použiť na zastrešenie rôznych typov obytných alebo verejných budov. Rovnako ako modulová plechová strešná krytina tak aj strešná krytina na mieru, boli vyrobené presne tak, aby sa čo najlepšie prispôsobili typu strechy. Aký typ strešnej krytiny sa hodí na strechy určitého tvaru alebo zložitosti strechy? Tu je niekoľko cenných tipov. 

Rozdiely medzi modulovými krytinami a strešnou krytinou na mieru

Modulová plechová strešná krytina ako aj strešná krytina na mieru sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov. V oboch typoch je jadrom strešnej krytiny oceľový plech chránený ochrannými nátermi na hornej a spodnej strane. Oba typy plechu majú na vrchnej strane dekoratívny povlak z polyesteru alebo iného materiálu.

Aký je rozdiel medzi týmito typmi plechov? Plechová strešná krytina na mieru je výrobok rezaný na konkrétny rozmer určený zákazníkom. Vzhľadom na potrebu vysokej presnosti pri meraní strechy by ho mal vykonávať kvalifikovaný predajca. Dĺžka plechových listov môže byť niekoľko metrov, zatiaľ čo ich šírka je zvyčajne okolo 1200 mm.

Na druhej strane modulová plechová strešná krytinarozmery závislé od rozmerov jedného modulu, v ktorom ju výrobca vyrába. V závislosti od konkrétneho výrobku sú zvyčajne široké približne 1200 mm a dĺžku majú približne 35 cm pri jednomodulovej doske a približne 70 cm pri dvojmodulovej doske.

Relatívne malé rozmery plechových dlaždíc v paneloch sú výhodou aj pri preprave - moduly sa dajú ukladať na plocho, jeden na druhý. Problematickejšia je preprava strešnej krytiny na mieru. Vyžaduje si väčšiu starostlivosť kvôli ohýbaniu panelov a jeho premiestňovanie z miesta na miesto si vzhľadom na jeho veľkosť vyžaduje niekoľko ľudí.

Modulová plechová střešní krytina

Modulová plechová strešná krytina

Modulová strešná krytina je ideálna pre náročné konštrukcie, ako sú zložité strechy s viacerými sklonmi. V porovnaní s hlinenými škridlami sa vyznačuje nízkou hmotnosťou a dobrým pomerom ceny a kvality. Je tiež ľahko skladovateľná. Modulová strešná krytina je k dispozícii v dvoch verziách:

Jednomodulová plechová strešná krytina

Vďaka praktickej funkcii jedného modulu sa tento typ modulovej plechovej strešnej krytiny bude môcť klásť tradičným spôsobom alebo prekladaním, čo nám umožní ešte viac znížiť zbytočný odpad. Takýto jednomodulový plech je napríklad strešná krytina TYSENIA, ukladanie z ľava do prava, poskytne esteticky vizuálny efekt, v súlade s moderným stavebníctvom a súčasnými trendmi. Asymetrická modulová strešná krytina tohto typu je vhodná aj na renováciu striech starších budov, pričom si môžeme ľubovoľne vybrať farby RAL a matné alebo lesklé prevedenie.

Jednomodulová plechová strešná krytina

Dvojmodulová plechová strešná krytina

Dvojmodulová plechová strešná krytina má mnoho výhod vrátane ľahkosti a jednoduchej inštalácie. Dvojmodularita znamená, že jeden list výrobku je navrhnutý s dvoma radmi strešných plechov. Spoločnosť Blachotrapez ponúka veľký výber dvojmodulových plechových strešných krytín - ako sú: Estima, Enigma alebo Trend, ktoré poskytujú trvanlivú a odolnú povrchovú úpravu strechy. 

Montáž modulovej strešnej krytiny

Montáž modulových plechových krytín je pomerne rýchla a jednoduchá. Moduly sa spravidla kladú na strešný svah zľava doprava od odkvapu smerom k hrebeňu tak, aby prekrývali šírku hrebeňa vlny. Pred aplikáciou jednotlivých panelov sa uistite, že sú štartovacie pásy správne upevnené tak, aby tvorili rovnú líniu. Každý strešný plech by mal byť dostatočne pevne pritlačený k povrchu štartovacieho pásu a pripevnený k latám s hornými presahmi. Modulový plech sa často inštaluje na strechy so zložitou konštrukciou. Ak je narezaný na mieru, plytvá sa menej materiálu ako pri použití plechovej krytiny v listoch.

Strešná krytina na mieru

Strešná krytina na mieru je výrobok špeciálne rezaný naobjednávku zákazníka. Pri meraní strechy je dôležité postupovať veľmi presne, aby ste sa vyhli neskorším komplikáciám. Štandardné rozmery krytiny na mieru sú zvyčajne široké 1 až 1,2 m a dlhé aj niekoľko metrov. 

Montáž strešnej krytiny na mieru

Strešná krytina na mieru - vzhľadom na  dĺžku - je strešnou krytinou, ktorá by sa mala inštalovať rýchlejšie ako modulové plechy. Niekoľkometrové plechy uľahčujú prácu pokrývačom, ale treba mať na pamäti, že v prípade strechy s väčším počtom záhybov bude potrebné plechy rezať na mieste. To spôsobí stratu materiálu a predĺži prácu pokrývačského tímu. Plechy sa zvyčajne montujú na jednoduché alebo sedlové strechy s jednoduchou konštrukciou. V ponuke Blachotrapez nájdete najpredávanejšie strešné krytiny na mieru ako je Diament, Kingas alebo Talia.

Modulová strešná krytina a krytina na mieru - prehľad

Modulová strešná krytina je vhodná pre strechy s mnohými sklonmi a záhybmi, čo umožňuje rýchle a efektívne rezanie chýbajúcich častí alebo obmedzuje plytvanie materiálom. Na druhej strane, strešná krytina na mieru je riešením, ktoré sa dobre hodí pre relatívne veľké strešné priestory, zvyčajne jednoduché alebo sedlové strechy, s o niečo menej komplikovanou konštrukciou.

Komentáre