návrat na blog

Ktorá fasáda pre antracitovú strechu?

Dátum pridania: 01.12.2022
0

Antracitová strecha je medzi staviteľmi obľúbená. Vďaka svojej univerzálnosti sa hodí takmer na každú strechu, a to v novej aj tradičnej konštrukcii. Strecha v antracitovej farbe je dokonalým pozadím pre iné farby a mnohé typy fasád. Dáva staviteľom široký priestor na vytváranie originálnych kombinácií a harmonických súhier.

Zistite, akú farbu fasády by ste mali zvoliť pre svoju antracitovú strechu, aby ste vytvorili harmonický celkový vzhľad, ktorý bude oku lahodiť dlhé roky.

Antracitová strecha - aký materiál si vybrať?

Kedysi sa farba strechy určovala podľa materiálu, z ktorého je vyrobená. Bolo zrejmé, že dlaždica bude mať tehlový odtieň, ktorý je jej prirodzenou farbou. V súčasnosti je výber taký široký, že stavebníci môžu čerpať inšpiráciu z mnohých dostupných strešných krytín a farieb.

Ak snívate o modernej streche, oplatí sa zvážiť plechovú škridlovú krytinu, ktorá je ideálna na pokrytie akejkoľvek šikmej strechy. Jej výhodou oproti hlineným škridlám je oveľa nižšia hmotnosť, ktorá si nevyžaduje konštrukciu špeciálne vystuženého krovu, čo z nej robí mimoriadne univerzálne riešenie vhodné pre mnohé konštrukcie budov. Je potiahnutá viacvrstvovými ochrannými nátermi, ktoré poskytujú vysokú úroveň ochrany proti dažďu, UV žiareniu a pomáhajú predchádzať poškodeniu a poškriabaniu, čím udržiavajú vašu strechu vo výbornom stave po dlhé roky.

Ak si na strechu vyberiete antracitovú plechovú škridlu, nemusíte sa obávať, že by sa vaše podkrovie v lete príliš prehrievalo. Tmavá strecha sa môže skutočne viac zahrievať, ale teplotu v podkroví ovplyvňuje najmä tepelná izolácia, preto sa oplatí na ňu dbať už pri stavbe domu.

Farba strechy vs. farba fasády - na čo sa zamerať?

Medzi antracitovou strechou a fasádou by mala byť rovnováha, aby sa dosiahol dobrý celkový vzhľad. Ak sa rozhodnete pre tmavú farbu strechy, odporúčame ju kombinovať so svetlejšími farbami, aby budova vyzerala štýlovo a zároveň pôsobila elegantne.

Okrem farby stien budovy je potrebné venovať pozornosť aj ostatným prvkom, ktoré k nej patria. Farba dverí, okenných rámov a odkvapov je tiež dôležitým rozhodnutím, ktoré ovplyvňuje celkový vzhľad vášho domu. Tmavé doplnky vždy dodajú celkovému vzhľadu osobitý a moderný dojem. Môžete sa však vydať aj úplne iným smerom a farebne zladiť odkvapy s fasádou domu, pričom stolárske prvky ponecháte drevené. Antracitová farba strechy vám nevnucuje žiadne konkrétne riešenie a efekt, ktorý dosiahnete, bude závisieť predovšetkým od vašej predstavy. Jedno je isté - v mnohých kombináciách bude antracitová strecha vyzerať vkusne a efekt len ťažko pokazíte. 

Antracitová farba strechy - na ktorú fasádu?

Ak oceňujete univerzálne a nadčasové riešenia, vždy je dobré skombinovať strechu antracitovej farby s bielou fasádou. Potom si môžete byť istí, že váš výber zapadne do každého možného štýlu a vy sa budete tešiť zo zaujímavého vizuálneho efektu. Okrem toho je biela farba stien nádherným pozadím a základom pre ďalšie dekorácie. Steny vášho domu môžete miestami dodatočne ozdobiť doskami alebo fasádnymi kameňmi. Svetlé steny sú tiež ideálnym prostredím pre všetky druhy vegetácie, ktoré sa budú nachádzať v okolí domu.

Ak chcete dosiahnuť prirodzenejší efekt, namiesto bielej farby môžete na fasáde úspešne použiť béžovú. V kombinácii s antracitovou strechou určite zjemní obraz vášho domova a dodá mu útulný nádych.

Bezpečným riešením je tiež kombinácia rovnakých farieb, ale v rôznych odtieňoch. Vďaka svetlosivej fasáde v kombinácii s antracitovou strechou váš dom dokonale splynie s okolím. Použite drevené okná a dvere, aby ste narušili pôsobenie všadeprítomnej sivej farby. V prípade ďalších farieb na vonkajšej strane budovy však buďte zdržanliví, aby ste nevytvárali zbytočný vizuálny chaos.

Akú farbu fasády zvoliť pre antracitovú strechu? Dôverujte vizualizácii!

Ak sa stále neviete rozhodnúť, akú farbu fasády si vybrať, použite programy, ktoré vám to uľahčia. Možno je pre vás ťažké si predstaviť, ako bude váš vysnívaný dom vyzerať vymaľovaný určitou farbou, preto využite výhody vizualizácie.

Je to skvelý nápad, ktorý vám pomôže rozhodnúť sa už vo fáze návrhu. Vyhnete sa tak nákladným chybám a budete si istí, že sa vám vaše rozhodnutie bude páčiť. 

Komentáre