návrat na blog

Klasická strešná krytina alebo plechy na strechu?

Dátum pridania: 15.09.2020
0

Pri pohľade na dom je práve strecha tým, čo nás zaujme ako prvé. Jej tvar, veľkosť a prevedenie dodávajú stavbe eleganciu a originalitu. Správne navrhnutá strecha dokáže aj z priemernej budovy urobiť veľkolepý dizajn. Súčasný trh ponúka množstvo druhov strešných krytín, je len na nás, k čomu sa prikloníme a čo nášmu domu podľa nás najviac pristane.

 

Čo použiť na strechu – klasickú strešnú krytinu či plechy?

To, aký typ strešnej krytiny zvolíme, je v súčasnej dobe len otázkou vkusu majiteľa alebo tvaru samotnej strechy. Každá z nich má svoje plusy, ako aj mínusy. Dôležité je, aby plnila svoju prvoradú funkciu a vytvárala s domom jeden dokonalý a jednotný celok. Je jedno, či zvolíme škridlovú strešnú krytinu alebo plechy na strechu, vďaka moderným technologickým procesom pri ich výrobe budú náš dom krášliť a chrániť veľa dlhých rokov. A aj keď boli v posledných rokoch s veľkou obľubou používané škridlové strešné krytiny, súčasný stavebný boom čoraz viac praje práve plechovým strechám. Ich rôznorodosť tvarov, veľkostí a farebných prevedení im dáva široké spektrum použitia nielen na strechy rodinných domov, ale aj na obchodné či priemyselné stavby.

Plechová strecha od spoločnosti Blachotrapez na streche rodinného domu. Pohľad zhora.

Plechy podobné šindľom, škridlová plechová krytina alebo plechy na strechu

Plechová strešná krytina ponúka množstvo druhov prevedení, ktoré sú tvarovo a vizuálne na nerozoznanie od originálnych materiálov, ako je šindeľ či pálená škridla. Avšak majú množstvo benefitov, pre ktoré je práve ich použitie oveľa výhodnejšie a optimálnejšie. Jedným z nich je určite nízka hmotnosť plechovej krytiny, ktorá zbytočne nezaťažuje svojou váhou konštrukciu budovy, ale je zároveň dostatočne pevná a stabilná, aby ju ochránila. Práve pre svoju nízku hmotnosť je často vyhľadávaná pri rekonštrukciách striech starších domov. Ďalšou výhodou je množstvo inovatívnych vzorov, ktoré jej dodávajú nádych minulých čias /šindľové plechy/, ale aj výnimočnosť a jedinečnosť moderných vzorov a farieb. Keď už sme pri farbách, asi pri žiadnom type klasickej strešnej krytiny nenájdeme takú širokú paletu farieb ako pri plechovej strešnej krytine. Spôsob ich vrstvenia jej dodáva nielen na stálosti a trvácnosti, ale aj výnimočnej odolnosti.

Plechová strecha od spoločnosti Blachotrapez na streche tradičnej drevenice.

Nech už použijeme na našu strechu akýkoľvek typ strešnej krytiny, dôležité je, aby sa páčila nám a aby chránila a zdobila zároveň to, čo je pre nás také dôležité – naše domovy.

 

Komentáre