návrat na blog

Jar už klope na dvere, vrhnime sa na úpravy domu a jeho okolia

Dátum pridania: 14.04.2021
1

Koniec chladného zimného počasia vyháňa von nielen záhradkárov, ale aj chatárov či  domácich majstrov. Práve jar je tá časť roka, kedy máme možnosť dostať do reálnej podoby všetky naše plány a zámery, ktorých základy vznikali práve počas dlhých zimných večerov. Či už ide o vonkajšie terénne práce, výmenu strešnej krytiny, zateplenie, ale tiež mnoho iných praktických a funkčných úprav. Začneme teda od strechy, ako inak.

Starú vymeniť, novú skontrolovať. Kvalitná strecha je základ!

Sneh, vietor či silný dážď nie sú našimi nepriateľmi, pokiaľ sme v suchu a v teple. Poriadna a kvalitne izolovaná strecha ja základom nielen našej pohody, ale má nemalý vplyv aj na životnosť samotnej stavby. Výmena staršej a rokmi zdevastovanej strechy teda nie je len otázkou estetiky, ale hlavne funkčnosti. A kedy inokedy je ten najvhodnejší čas na výmenu či opravu strechy, ak nie práve na jar! Jar nám napíše vysvedčenie, v akej forme bola naša strecha počas chladných zimných dní a ako sa jej stav odzrkadlil na celkovej vitalite nášho domu či výške účtov za spotrebu.

Plechová škridlová krytina je najobľúbenejším materiálom pri novostavbách, ale tiež rekonštrukciách

Tak ako každý veľký projekt, aj nová strecha so sebou prináša nespočetné množstvo hodín plánovania, dolaďovania detailov a kompromisov. Postaviť strechu, ktorá bude jedinečná, kvalitná a trvácna, je prioritou každého z nás. A aj keď tú praktickú časť za nás väčšinou urobia kvalifikovaní majstri a odborníci, výber strešnej krytiny ostáva len na nás. Ten, kto má túto tematiku aspoň trochu preštudovanú, vie, že strechám vládne škridla. Či už keramická, betónová, alebo plechová, jej tradičný vzor sa teší veľkej obľube už celé desaťročia.

 

Plechová škridlová krytina od Blachotrapez

 

Voľba materiálu záleží na mnohých faktoroch, no tým najzákladnejším je vo väčšine prípadov jeho hmotnosť. Naša strecha bude totiž len taká kvalitná, akú kvalitnú strešnú krytinu na ňu zvolíme. Tá plechová má však hneď niekoľko benefitov. Prvým je, samozrejme, jej nízka hmotnosť, ktorá je v tomto prípade naozaj výnimočne nízka. Jej použitie je tak vítané nielen na novostavby, ale tiež na rekonštruované strechy starších domov. Jednoduché tvarovanie a rýchla pokládka môžu byť tiež jednou z výhod. A nakoniec nesmieme zabudnúť na stránku dizajnovú. Množstvo farebných odtieňov a unikátnych štruktúr dokáže výsledný estetický  dojem výrazne umocniť a celú stavbu tak architektonicky povzniesť.

Strecha bez kvalitnej izolácie, to je krok späť

Ak hovoríme o izolácii strechy, je tu hneď niekoľko elementov, ktoré ju tvoria. Tým základným je strešná fólia, ktorá v sebe spája okrem vodotesnej ochrany tiež istý druh tepelnej izolácie a pokladá sa z vnútornej strany strešnej krytiny. Chráni tak drevo strešnej konštrukcie pred vlhkosťou a významne zvyšuje životnosť strechy. Napriek tomu, že jej dôležitosť pre kvalitu strechy je veľmi podstatná, na náš tepelný komfort veľký vplyv nemá. Takže pokiaľ chceme, aby nás strecha chránila nielen pred dažďom či vetrom, ale tiež pred zimou či naopak slnkom, musíme siahnuť tiež po vhodnej a kvalitnej tepelnej izolácii. Možností, ako našu strechu zatepliť, je niekoľko. Tou najobľúbenejšou formou je izolácia z minerálnej vaty. Okrem výborných akustických vlastností má vata tiež vysokú odolnosť voči ohňu, dobre sa s ňou pracuje a má veľmi dobré tepelno-izolačné vlastnosti. Pokiaľ však plánujeme izoláciu už existujúcej strechy, fúkaná izolácia je tiež jednou z možností, ako si zabezpečiť tepelný komfort pomerne jednoduchým, avšak adekvátnym spôsobom.

 

Izolácia strechy Blachotrapez

 

Nech už sú naše pohnútky na zveľadenie a zdokonalenie nášho bývania akékoľvek, majme na pamäti, že len kvalitné materiály a odborná realizácia budú zárukou našej spokojnosti. Vyberajme materiály tak, ako by tu mali byť naveky, a náš dom sa nám odmení nielen dokonalým vzhľadom, ale tiež pohodovým a komfortným bývaním.

 

Komentáre