návrat na blog

Strešný panel s imitáciou falcu – poznáte jeho výhody v porovnaní s ostatnými druhmi plechových krytín?

Dátum pridania: 01.10.2021
0

Jeho elegancia je neprehliadnuteľná, trvácnosť overená desaťročiami a svojou univerzálnosťou si už získal množstvo priaznivcov. . Áno, hovoríme o nadčasovej a u staviteľov či architektov veľmi obľúbenej náhrade falcovaného plechu. Jeho popularita v posledných rokoch prudko stúpla a my vám povieme, aké je tajomstvo jeho úspechu.

V jednoduchosti je krása

Streche z imitácie falcovaných plechov sa skvelý dizajn naozaj nedá poprieť. Čisté a priame línie jednotlivých pásov plechovej krytiny sa dokážu prispôsobiť každej nerovnosti či zahnutiu strechy, kopírujú všetky tvary a uhly, a vo výsledku tak vytvárajú absolútne dokonalú a nadčasovú strechu. Vďaka stojatému zámku – imitácie falcu, sa jednotlivé pásy plechu veľmi jednoducho spájajú, čo veľmi výrazne skracuje čas montáže. Spoje sú však aj napriek jednoduchosti veľmi tesné a pevné. Vďaka dômyselnému umiestneniu montážnych otvorov okolo zámku sú upevňovacie skrutky prekryté susedným panelom, a teda nie sú vôbec viditeľné. Strecha tak pôsobí čisto a vzdušne.

Pohľad zhora na strechu z falcového panela - Blachotrapez

Tradičný vzhľad v modernom šate

Za zmienku iste stojí aj fakt, že strechy z falcovaného plechu nie sú u nás žiadnou novinkou. Už v minulosti boli týmto druhom plechu pokrývané najmä strechy kostolov, verejných budov či domov v horských oblastiach, kde dokázali veľmi dobre odolávať nepriazni počasia, hlavne silnému vetru a tiaži snehu. Súčasný dizajn strešnej krytiny je postavený na veľmi podobnom princípe, avšak s množstvom vylepšení v povrchovej úprave materiálov, rýchlosti a jednoduchosti montáže, tesnosti spojov či širokej palete farieb. Vďaka tomu je jedinečným riešením pokrytia striech historických objektov, ako sú kostoly, hradné veže či zámky, ale aj starších nájomných domov či radníc. Použitie strešných panelov ako náhrada falcovaných plechov si však stále viac nachádza cestu aj do architektúry moderných privátnych stavieb. Jeho minimalistický vzhľad, jednoduché línie a dlhá životnosť dávajú tejto strešnej krytine ideálne predpoklady na pokrytie tak strmých striech, ako aj striech s veľmi malým sklonom. Možnosť prechádzať plynule zo strechy až na fasádu domu je už len pridanou hodnotou tejto univerzálnej strešnej krytiny.

Pohľad na dom so strecjou z falcového panela - Blachotrapez

Ponuka panelov podobných falcovaného plechu

Dosť bolo teórie, pozrime si v skratke našu ponuku falcovaných panelov a ich prednosti v porovnaní s ostatnými druhmi plechových krytín. Klasikou, no s inovatívnymi riešeniami, sú naše panely Retro 38Retro 25. Obidva typy panelov sú výsledkom neustáleho dopytu po zdokonalení pôvodných falcovaných plechov na strechu, rozdiel je len vo výške zámku. Kým v prípade panela Retro 25 je výška zámku 25 mm, panel Retro 38 má zámok vysoký 38 mm. Ich klasický, no stále nadčasový vzhľad im však otvára dvere takmer ku každému typu stavby. Čo sa týka povrchovej úpravy, aj tu má zákazník na výber hneď z niekoľkých možností. Od dvojvrstvového povrchového náteru cez poťahované, obojstranne zinkované plechy s vysokou odolnosťou, až po lakované plechy s pokovovanou úpravou povrchu. Prvenstvo však patrí falcovaným panelom s hliníkovým jadrom a povrchovou úpravou Aluminium Hydro STUCCO/MAT, ktorý plechu dodáva nielen exkluzívny vzhľad pomarančovej kôry, je úžasne ľahký, ekologický, ale vďaka výnimočným vlastnostiam hliníka im garantuje až 60-ročnú životnosť.

Strešný panel High-tech je špičkou medzi plechmi na strechu tohto typu. Jeho unikátny tvar a inovovaný stojatý zaklápací zámok High-tech je výsledkom spolupráce klampiarov, lídrov v oblasti výroby strešných krytín a technológov spoločnosti Blachotrapez. Pri jeho výrobe sa používa najkvalitnejšia oceľ huty ThyssenKrupp a dostupný je v štyroch povrchových úpravách Pladur®. Svojím nekompromisným dizajnom tak otvára dvere do sveta celkom nových a odvážnych architektonických riešení.

Detail strechy z falcového panela - Blachotrapez

Tak aké benefity ponúka falcovaný strešný panel?

Je toho veľa, čo môže strešný panel ponúknuť tým, ktorí majú ambiciózne plány a zmysel pre detaily. No jeho najväčším benefitom je asi jeho univerzálnosť. Možnosť pokrytia takmer každého typu strechy, či už ide o stavbu historickú, o budovy verejného života, moderné privátne stavby či klasickú zástavbu v malebnom horskom prostredí. Len ťažko si vieme predstaviť iný typ strešnej krytiny, ktorý sa dokáže prispôsobiť všetkým architektonickým štýlom a ponúka toľko možností použitia. Jednoduchá, rýchla a maximálne ekonomická montáž sú v porovnaní s ostatnými druhmi strešných krytín tiež benefitom, ktorý za zmienku určite stojí. A na záver spomeňme materiály najvyššej kvality a inovatívne úpravy povrchov všetkých našich strešných panelov. Či už ide o vysokokvalitnú oceľ, alebo ľahký a trvácny hliník, každý z nich je zárukou toho, že vaša strecha z z panelov – podobných klasickej falcovanej streche odolá zubu času veľa, veľa desaťročí.

Strecha z falcového panela - Blachotrapez

Žijeme v dobe, keď musíme začať trochu rýchlejšie rozmýšľať nad tým, čo zanecháme svojim deťom či ďalším generáciám po nich. Práve materiály, akým je hliník, sú po stránke ekologickej tým najrozumnejším a najprijateľnejším riešením, po ktorom by sme mali začať siahať. Jeho 100 % recyklovateľnosť, nízka hmotnosť a vysoká odolnosť voči korózii ho tak radia na vrchol materiálov striech. 

 

Komentáre