návrat na blog

Ako zabezpečiť strechu pred zimou

Dátum pridania: 24.02.2016
0
4 minuty

Pre zabezpečenie komfortu a bezpečnosti obyvateľov by sme mali každý rok pred zimou správne zabezpečiť strechu. Mrazivé zimy s veľkým množstvom snehu a silným vetrom môžu narobiť veľké škody, ale môžeme im predchádzať. Najlepšie je objednať profesionálov – skúsení klampiari vedia, čomu majú venovať pozornosť.

Po prvé údržba

Vykonávanie každoročnej kontroly umožňuje dostatočne zavčasu zistiť netesnosti a poškodenia. Ich oprava je nutná, pretože nahromadená voda môže pod vplyvom mrazu rozšíriť trhlinu, čo môže spôsobiť veľké straty. Poškodenia povrchu môžu byť príčinou vlhnutia podkrovia, pretekania a dokonca aj poškodenia fasády a vnútorných stien budovy. Profesionáli dôkladne prekontrolujú klampiarske prvky a silikón, ktorým sú utesnené. Ak silikón popraskal alebo sa rozpadol, je potrebné ho vymeniť. Údržba strechy by mala zahrnovať aj jej umytie. Klampiarske firmy majú špeciálne tlakové stroje na umývanie, ktoré si poradia so všetkými nečistotami.

Údržba a konštrukcia strechy

Údržba strechy záleží od jej konštrukcie. Je dobré dôkladne skontrolovať časti strechy, ktoré sú najviac vystavené pôsobeniu vetra, usadzovaniu snehu a nečistôt. Kritickými bodmi sú najmä miesta, kde sa pretínajú plochy strechy, odkvapové žľaby a body spojenia strechy s komínmi, vikiermi alebo strešnými oknami. Práve tam najčastejšie dochádza k prasklinám a pretekaniu.

Odkvapový systém

Aby strecha správne plnila svoju úlohu, musíme sa postarať o celý systém odvádzania vody. Žľaby musia byť čisté a bez prekážok. Ich údržba je veľmi dôležitá najmä po jeseni. V tom čase sa v žľaboch hromadí lístie, piesok, konáre, ihličie, ktoré zabraňujú odtoku vody. Ak odkvapové žľaby nebudú priepustné, voda bude tiecť po stenách, a môže spôsobiť plesne alebo zníži termoizolačné vlastnosti domu. Odkvapové žľaby je najjednoduchšie čistiť pomocou tlakovej umývačky. Pamätajte, aby ste nepoužívali ostré kovové náradie, ktoré môže poškodiť jednotlivé časti odkvapového systému. Pravidelná údržba strechy a žľabov zaistí bezpečnosť a ochráni strechu pred vážnymi poškodeniami. Skoré odhalenie drobných poškodení umožní ich rýchle odstránenie.

Správne fungujúca strecha pozitívne vplýva na energetickú bilanciu domu, čo znamená zmenšené náklady na vykurovanie.
Komentáre