návrat na blog

Ako na montáž plechovej strešnej krytiny

Dátum pridania: 29.07.2020
9
5 minút

Plechová strešná krytina patrí medzi najobľúbenejšie materiály na pokrytie strechy. Spája v sebe hneď niekoľko výhod: atraktívnu cenu, výbornú odolnosť, dlhú životnosť a nenáročnú montáž. Ak by ste však potrebovali poradiť, ako na pokládku plechovej strešnej krytiny, máme pre vás niekoľko tipov. Na čo si dať pozor a ako postupovať, aby sme neurobili krok vedľa?

Na čo myslieť pred pokládkou plechovej krytiny

Plechová krytina nie je vhodná pre každú strechu – v prvom rade strecha nesmie mať sklon menší ako 9 °. Zamerajte sa tiež na to či je plocha rovnobežná, ak spozorujete drobné odchýlky, môžete ich vyrovnať pomocou štítovej dosky. V prípade, že sú nerovnosti väčších rozmerov, odporúčame poškodené časti strechy vymeniť, resp. opraviť.

 

Podceňovať by ste nemali ani správne skladovanie a manipulovanie s plechovou strešnou krytinou. Ak neplánujete krytinu pokladať okamžite po zakúpení, odložte ju na miesto, kde bude chránená pred vlhkosťou a výkyvmi teploty, napríklad do garáže. Plechovú strešnú krytinu v ideálnom prípade oprite o stenu, resp. jednotlivé pláty oddeľte prekladmi, napríklad z drevených latiek. Dôležité je tiež, aby ste pri manipulácii s krytinou plech nedeformovali, preto pri pokladaní väčších kusov si privolajte dostatok pomocných rúk a držte plát za najpevnejšie miesta.

 

Začíname s pokládkou plechovej strešnej krytiny

Pri rezaní plechovej strešnej krytiny sa vyhnite nástrojom, ktoré produkujú teplo, ako elektrická brúska. Siahnite po elektrických či obyčajných nožniciach na plech, nemusíte sa obávať, že na mieste oddelenia plech začne hrdzavieť. Materiál sa zatiahne, a tak nestráca svoje antikorózne vlastnosti. Teraz je tiež vhodný čas na inštaláciu izolačnej vrstvy, odporúčame použiť paropriepustnú fóliu. V tejto fáze tiež pripravíme otvory na predmety, ktoré pôjdu cez strechu, ako anténa, strešné okno či komín. Pokračujeme montážou nadžľabového pásu – ak ho montujete do dreva, použite skrutky s plochou hlavou, pri pozinkovanom profile siahnite po samorezkách.

 

Plechovú krytinu nemontujeme priamo na lepenku, ale vytvoríme si rošt z drevených latiek alebo pozinkovaných profilov. Začíname s latami umiestnenými rovnobežne s krokvami, pokračujeme do nich zasadenými priečnymi latami. Ak nám počas montáže plechovej strešnej krytiny znepríjemňuje prácu vietor, začíname z opačnej strany, z ktorej fúka. Fúka vietor zľava doprava? Začneme na pravej časti strechy a pokračujeme smerom doľava. Prvý plát plechu namontujte tak, aby presahoval približne 5 - 7 cm za odkvapovú hranu a použijeme farmárske samorezné skrutky – tie veľmi dobre priliehajú i vďaka gumovému tesneniu.

 

Pri pokladaní plechovej strešnej krytiny myslite na preklady

Pri pokladaní plechovej strešnej krytiny nesmieme zabudnúť na preklady. Ak pracujeme s profilom väčším ako 35 mm, okrem prekladu zaisteným v samotnej late pripevníme pláty samorezkami tiež na hornej vlne plechu v intervaloch približne každých 60 cm. V prípade, že strešnú plechovú krytinu prekladáme na dĺžku, pláty by sa mali prekrývať aspoň na 15 – 30 cm. Takéto prekrytie by sa nemalo nachádzať v hornej 1/3 dĺžky strechy.

 

Zvýšenú pozornosť by sme mali venovať tiež obvodovému pásu strechy: oblasť 1 – 2 m od okraja strechy po celom obvode. V tejto časti by sme mali použiť viac skrutiek, ideálne množstvo je 8 ks na 1 m2. Keď máme strechu pokrytú, na záver namontujeme záveternú lištu, na ktorej pripevnenie použijeme farmárske samorezné skrutky s rozmermi min 4,8 x 35 mm. Posledným krokom je inštalácia hrebenáčov na hrebeň strechy, rovnako používame samorezné skrutky a preklad by nemal byť menší ako 10 cm. V prípade potreby na strechu namontujeme ešte snehové zábrany.

 

Ak by ste potrebovali pomôcť s výberom plechovej strešnej krytiny alebo správnym výpočtom plochy, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám poradíme.

Komentáre