návrat na blog

Aká je cena plechovej strechy za m²? Zistite, aké údaje potrebujete pre orientačný výpočet

Dátum pridania: 28.07.2021
1

Ak sa rozhodnete v rámci rekonštrukcie alebo stavby novej strechy pre pokrytie plechom, bude pre vás pravdepodobne cena plechovej krytiny zaujímavý údaj. Na trhu existuje niekoľko rôznych typov, ktoré sa, samozrejme, líšia svojou vstupnou investíciou. Poďte nazrieť do cenníka tých najobľúbenejších strešných krytín.

V článku sa dočítate o cenách, za ktoré sa plechové strešné krytiny rôzneho odporúčaného použitia dajú zaobstarať. Dozviete sa tiež, ako veľmi vás pokrytie strechy vášho rodinného domu, chaty, chalupy, penziónu alebo výrobnej haly zaťaží.

Koľko stojí strecha?

Dizajnovo zaujímavá modulová krytina

Ak sa obzeráte po novej strešnej krytine na váš rodinný dom, chatu, chalupu alebo vlastný penzión, určite by ste nemali prehliadnuť ponuku modulových krytín, ktoré stavbám, na ktorých sú použité, dodávajú reprezentatívny vzhľad.

Plechové strešné moduly by ste mali voliť v takých prípadoch, keď má strecha nehnuteľnosti neštandardný tvar alebo viac objektov vyčnievajúcich nad úroveň strešného plášťa (napríklad Retro a High). Pri využití tohto typu krytiny bude jednoduchšie jednotlivé plechy inštalovať a upraviť tak, aby na streche dokonale sedeli.

Cena plechovej modulovej strechy, v tomto prípade šindľov, sa odvíja od pokrytej plochy

 

Je to vďaka moderne tvarovaným prelisom, ktoré verne imitujú vzhľad pálenej strešnej krytiny. Okrem iného nájdete v cenníku strešnú krytinu šindľového tvaru s názvom Jánošík. Tento typ plechovej modulovej krytiny je ideálnym riešením tradičnej ľudovej architektúry, pri ktorej majiteľ očakáva strechu s nízkymi nárokmi na údržbu, ale zároveň by sa rád držal tradičného vzhľadu stavby, ktorý plechová krytina s prelismi v tvare šindľov spĺňa na jednotku. V prípade moderného šindľa Jánošík ide o krytinu s najväčšou šírkou v sekcii modulových, štandardne sa šírka panelov v tejto kategórii pohybuje na úrovni 1,15 a 1,20 m.

Pri pohľade na cenník týchto krytín zistíte, že sa dajú zaobstarať za ceny v rozmedzí 16 až 24 € za m2 vrátane DPH.

Veľkoformátová krytina

Pokiaľ má vaša nehnuteľnosť nekomplikovanú strechu veľkých rozmerov, určite by ste mali pri výbere zavítať do ponuky veľkoformátových krytín. Tie sú vhodné práve pre tento účel a vďaka veľkému rozmeru jednotlivých plechov je ich inštalácia rýchla a nekomplikovaná.

Koľko stojí veľkoformátová strešná krytina?

 

Ich využitie je podobné ako pri modulových krytinách. Dobre vyzerajú na rezidenčných, rekreačných aj niektorých typoch komerčných stavieb. Aj tu nájdete krytiny so zaujímavými profilmi, ktoré sú z väčšej vzdialenosti na nerozoznanie od pálenej škridly.

Dobrý nápad je zamerať sa na povrchovú úpravu plechových krytín. Od nej sa totiž odvíja písomná záruka, ktorú vám výrobca na novú krytinu poskytne.

Môžete si vyberať z nasledovných typov povrchových úprav s garantovanou zárukou:

  • lesk (10 rokov),
  • Mat Am (25 rokov),
  • R -Mat (25 rokov),
  • Ral-ZMG PLADUR EcoProtect (35 rokov),
  • Mat-ZMG PLADUR EcoProtectmat (45 rokov),
  • Ice Crystal-ZMG PLADUR EcoProtect (55 rokov),
  • Superior HB (55 rokov),
  • Mat PLUS - ZMG PLADUR EcoProtect (60 rokov),
  • hliník Mat/Stucco (60 rokov),
  • HPS (40 rokov).

Cenovo sa veľkoformátová krytina dosť podobá tej modulovej. Pri pohľade do cenníka zistíte, že tento typ plechovej krytiny môže byť váš už od zhruba 14 € za m2 i s DPH. Najvyššie ceny v tejto kategórii sa pohybujú pod hranicou 25 € za m2 vrátane DPH.

Strešné a fasádne panely

Nie každý si potrpí na dizajn strešnej krytiny z plechu v tvare pálenej škridly. Veľa moderných stavieb sa naopak nebojí priznať, že ich strecha je z plechu. V súčasnosti sú hlavne v horských drevostavbách obľúbené strešné a fasádne panely. Niektorí majitelia dokonca neváhajú týmto typom krytiny chrániť pred nepriazňou počasia väčšinu plôch danej stavby.

Ako vyzerá cenník strešných panelov?

Hoci by sa mohlo zdať, že tieto plechové panely by vzhľadom na absenciu ozdobných profilov mali byť lacnejším riešením, nie je to tak. V porovnaní s priemernými cenami modulovej a veľkoformátovej  krytiny je cena strešných a fasádnych panelov o niečo vyššia. Stále ale ide o krytinu určenú pre širokú verejnosť. Preložené do reči peňazí môžu byť tieto strešné plechy vaše v cenách od 15 až 31 € za m2 vrátane DPH.

Trapézové krytiny 

Posledným typom často používaných strešných plechov je trapézová krytina. Svoje využitie nájde predovšetkým na stavbách priemyselného charakteru, kde nie je až taká dôležitá estetika, ale skôr to, koľko daná krytina vydrží. S trapézovými plechmi sa tak môžete stretnúť v priemyselných halách alebo skladoch logistických centier.

Typickým znakom sú pozdĺžne prelisy rôznej výšky. Tie sa väčšinou pohybujú v rozmeroch medzi 7 a 55 mm.

Aká je cena trapézovej strechy?

 

Cenovo ide o najdostupnejšie riešenie plechovej strechy v danom cenovom rozpätí. Pri pohľade do cenníka trapézovej krytiny zistíte, že tieto plechy sa dajú zaobstarať už od 13 € za m2 plechu s DPH. Existujú, samozrejme, aj drahšie varianty, ktorých ceny sa šplhajú mierne nad 26 € za m2.

Klampiarske doplnky a odkvapový systém

Neoddeliteľnou súčasťou každej strechy sú aj rôzne klampiarske doplnky a vlastný odkvapový systém.

Medzi klampiarske doplnky patria jednak plechové diely, ktoré majú spravidla rovnakú farbu ako strešná krytina. Sú to predovšetkým záveterné lišty, nadžľabové a podžľabové pásy, rôzne úžľabia a lemovania či hrebenáče. Cenovo sa tieto prvky pohybujú v rozmedzí od 6 až 36 Kč za kus (2 bm) v závislosti od použitého materiálu a požadovanej povrchovej úpravy.

Plechový žľab

Odkvapový systém sa skladá z mnohých prvkov a je vyskladaný a prispôsobený osobitne pre každú stavbu. Zákazníkov najčastejšie zaujíma cena tých prvkov, ktoré majú na celom systéme najväčší podiel. Ide o žľaby, ktorých cena sa pohybuje v rozmedzí 5 až 18 €, a samotný zvod, ktorého ceny sa pohybujú medzi 6  a 25 €, opäť v závislosti od požadovaných rozmerov, dĺžok a materiálov.

Ďalšie náklady, s ktorými je nutné počítať

Na záver sa hodí podotknúť, že pri kúpe novej plechovej strešnej krytiny a súvisiacich doplnkov je potrebné počítať aj s ďalšími nákladmi, ktoré môžu vzniknúť na základe obsahu vašej objednávky. Ak si kúpite strešnú krytinu od Blachotrapez na plochu s výmerou 30 m2 a menej, bude potrebné  uhradiť povinný príplatok za ochrannú fóliu krytiny, ktorý je 0,47 €/m2 s DPH.

Pokiaľ bude vaša objednávka menšieho rozsahu ako plocha krytiny s výmerou 50 m2, vzťahuje sa na ňu príplatok za malú objednávku vo výške 0,47 € za m2 s DPH.

Koľko vás teda nová strecha bude stáť?

Cena plechovej strechy sa odvíja od niekoľkých faktorov. Ide, samozrejme, o plochu strechy, čo je individuálny parameter každej stavby. Všetko ostatné však závisí od miery ochoty majiteľa danej stavby do novej strechy investovať. Na trhu sú dostupné kvalitné produkty s perfektnou povrchovou úpravou, ktoré dokážu plniť bez problémov svoj účel dlhé desaťročia. Toto ale, samozrejme, znamená vyššiu konečnú cenu plechovej krytiny. Je tak vždy na posúdení konkrétneho investora, pre ktoré riešenie plechovej strechy sa nakoniec rozhodne.

Pokiaľ vás bude zaujímať presná cena krytiny vybraných parametrov, najlepším riešením je nazrieť do cenníka Blachotrapez, v ktorom sú detailne a prehľadne rozpísané jednotlivé položky celého dostupného sortimentu. Pomôže vám i online konfigurátor, v ktorom si môžete  ZADARMO vypočítať orientačnú cenu vašej novej plechovej strechy.

 

Komentáre